blur(3px)

Co jeść, czego nie

Istnieją produkty, które powinnyśmy unikać, ale także takie, które pomagają nam osiągnąć nasz cel. Każdy z nas powinien wiedzieć, że kalorii nie grają, aż tak dużej roli jak to  co się znajduję w danym pokarmie. Jeśli jedna osoba zje 500 kcal sera, a druga tyle samo kalorii warzyw, zdecydowanie gorszy dla zdrowia i wagi, będzie ser. Najbardziej tyje się od tłuszczy, później węglowodanów i cukrów. Ser to 50% tłuszczu.


Co jeść:

  • Dużo warzyw! Mają mało kalorii, są smaczne i do tego idealnie wypełniają żołądek.
  • Produkty bogate w błonnik. Błonnik pęcznieje w żołądku i wywołuje uczucie sytości. Błonnik zawierają: owoce, warzywa i produkty zbożowe, czyli kasza gryczana (102 kcal/100g), kasza jęczmienna (109 kcal/100g), ryż brązowy (111 kcal/100g), pieczywo żytnie, mieszane z dodatkiem ziaren oraz pieczywo pszenne z mąki graham, płatki zbożowe pszenne i żytnie, otręby.
  • Nabiał - mam na myśli np. jogurty (mój ulubiony to sojowy, w 100g ma 50 kcal) albo serek wiejski.


Czego nie jeść:

  • Mimo tego, że pieczywo zawiera dużo błonnika powinnyśmy go ograniczyć, tymbardziej pieczywo białe  z powodu na dużą ilość węglowodanów i dużą ilość kalorii w białym pieczywie.
  • Tak samo makarony i ziemniaki.
  • Zdecydowanie słodycze.
  • Ser! Ma ogromnie dużo kalorii, np. zwykły ser gouda w 100g 356 kcal (jeden plasterek to 25g, czyli 89 kcal)
  • Jedzenie smażone na oleju, lepiej zdecydować się na masło, jest to nawet 15 kalorii różnicy w 10g (2 łyżki).
  • Najlepiej zamienić mleko 3,2% na 0,5% albo 1,5%. Tylko nie 0%, ponieważ takie mleko słabo się wchłania. Zawierają one więcej białka, mniej cholesterolu i oczywiście tłuszczu. Mimo tego, że mają trochę więcej węglowodanów (na witaminy nie patrzcie, ponieważ są to znikome ilości w każdym rodzaju mleka). Osobiście piję (o ile) mleko bez laktozy 1,5%, które można dostać w kauflandzie.



Pamiętajcie, że lepiej ograniczyć te produkty do minimum zamiast całkowicie usuwać je z jadłospisu, bo prędzej czy później rzucicie się na nie.

1 komentarz:

  1. Co jest złego w węglowodanach? I czemu różn rzeczy z niskotłuszczowego mleka gorzej się whcłaniają?

    OdpowiedzUsuń