Guacamole (meksykański dip z awokado)
Składniki:
- pół awokado (ok. 100g)
- pół ząbka czosnku (ok. 2,5g)
- papryka, najlepiej ostra (w zależności od upodobań)
- cebula (zaleźności od upodobań)
Przygotowanie:
1. Awokado obrać ze skóry i pokroić w małe kawałki, by łatwiej było je rozgnieść.
Wskazówka: Awokado musi być miękkie i niezczerniałe w środku.
2. Wrzucić awokado do wysokiego naczynia, dosypać trochę soli i rozgnieść widelcem. Guacamole nie powinno być jednolitą papką, dlatego właśnie używam widelca.
3. Do rozgniecionego awokado wrzucić trochę posiekanej papryki, cebuli i ząbek czosnku.
4. Na koniec wszystko dokładnie zmieszać.
5. Gotowe! Można podać w postaci kanapek kładąc na chrupkie pieczywo.
Kaloryczność produktów:
- papryka (czerwona) (100)g - 28 kcal
- papryka (chili) (100g) - 40 kcal
- awokado (100g) - 160 kcal
- cebula (100g) - 30 kcal
- 1 ząbek czosnku (5g) - 7 kcal
Wskazówka:
Pamiętajcie, że guacamole można zrobić z samego awokado i przypraw. Przygotowujemy je wtedy tak samo pomijając dodawanie innych produktów.
komosa ryżowa z warzywami
(3 porcje)
Składniki:
- 100g komosy ryżowej
- pomidor
- garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- masło lub olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Komosę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
2. Czosnek drobno posiekać, pomidora pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego lub masła, wrzucić czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie dodać pomidora i szpinak.
4. Całość smażyć aż pomidor puści sok, a szpinak się ugotuje.
5. Do warzyw dorzucić komosę, wymieszać razem i dodać sól i pieprz do smaku.
Kaloryczność produktów:
- komosa ryżowa (100g, gotowana) - 346 kcal
- pomidor (ok. 150g) - 23 kcal
- garść szpinaku (ok. 10g) - 2 kcal
- 1 ząbek czosnku (ok. 5g) - 7 kcal
- masło (ok. 3g) - 22 kcal
-olej kokosowy (ok. 3g) - 26 kcal
= 400 kcal (z masłem) lub 404 kcal (z olejem kokosowym)
to jest kaloryczność na 3 porcje, czyli jedna ma:134 kcal (z masłem) i 135 kcal (z olejem kokosowym)
Jabłko z cynamonem
Składniki:
- pokrojone jabłko
- cynamon
- pokrojone jabłko
- cynamon
Przygotowanie:
1. Jabłko pokroić w małe części i położyć na talerz.
2. Całość posypać cynamonem i wstawić do mikrofalówki na 30 sekund, aż zmiękną.
1. Jabłko pokroić w małe części i położyć na talerz.
2. Całość posypać cynamonem i wstawić do mikrofalówki na 30 sekund, aż zmiękną.
Kaloryczność produktów:
- Jabłko (180g) - 83 kcal
- cynamon (2g) - 5 kcal
nazwa
Składniki:
Przygotowanie:
Kaloryczność produktów:
nazwa
Składniki:
Przygotowanie:
Kaloryczność produktów:
nazwa
Składniki:
Przygotowanie:
Kaloryczność produktów:
nazwa
Składniki:
Przygotowanie:
Kaloryczność produktów:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz